Konstruktionsuppgift i 1/4-skala från min utbildning: Hellång kappa med raglanärm och fyrkantig sjalkrage. Avskuren i midjan och stora fickor i kjoldelen fram.
När man konstruerar ett mönster från grunden, utgår man alltid från en massa olika mått. När jag som skräddare tar mått på en kund, tar jag hela 22 olika mått samt tre till fem så kallade balansmått för att bestämma vilken kroppstyp kunden har. Alla människor ser olika ut och är olika byggda och det är därför jag tar så otroligt många mått. Några av måtten känner ni säkert igen, såsom bystmått och stussmått, men många är säkert lite mer ovanliga såsom axelhöjd och livlängd fram.
Måttlista
När jag även har fört in rörelsevidden i min måttlista är det dags att börja konstruera. Oavsett vad man ska konstruera, börjar man alltid med en rät vinkel på pappret.
Konstruktion handlar egentligen om matte. Man för in sina mått från måttlistan i diverse formler, mäter och ritar streck och kurvor. Precis som matte, tar konstruktion ganska lång tid att lära sig.
MEN alla ni där hemma kan lära er att förändra de mönstren ni har därhemma för att passa just era kroppar.
Så, hur gör jag då?
Jo, det första steget är såklart att hitta ett mönster som du vill sy upp och ett tyg som du vill sy upp det i. Sen ber du en kompis, vän, make, maka, sambo, pojkvän eller flickvän att ta några få, enkla mått på dig. Förmodligen finns det en illustration på ditt mönster på hur du ska ta dessa mått, men jag går igenom det i allafall:
Lånad bild
Bystvidd)
Det viktigaste måttet att ta och det måttet som du alltid ska välja storlek utifrån är bystvidden. Måttbandet ska ligga löst över bystens högsta punkt och du bör ha samma bh som du har tänkt att använda till plagget. Olika bh:ar har ju olika funktion; de lyfter, håller in, håller på plats och trycker ihop och det gör att ditt bystmått kommer att vara något olika beroende på vilken bh du använder.
Midjevidd)
Midjevidden är viktig att ta så att det färdiga plagget inte sitter för hårt över magen. Ibland är midjemåttet större än motsvarande storlek i bystmåttet och ibland är måttet mindre. Midjevidden ska alltid mätas i en hög 50-tals midja, dvs precis under revbenen. Även om du inte vill att kjolen eller byxorna ska sitta så högt upp, så är det den midjan man har utgått från när man har konstruerat mönstret och alltså är det den midjan som du måste mäta när du tar dina mått.
Stussvidd)
Stussvidden ska man inte förväxla med höftvidden. Stussvidden ska man ta över det bredaste stället på rumpan. Det är viktigt att verkligen ta måttet över det bredaste stället, för om plagget blir för tajt över stussen kommer det korva upp sig mot midjan och det är inte så smickrande. Eller skönt för den delen heller.
Dessa tre mått är väsentliga när du ska ställa om ett mönster till dina egna mått. Sen finns det en del andra mått som kan vara bra att ta om du till exempel är väldigt lång eller väldigt kort eller om du är kutryggig, men de måtten går jag inte in på här. Inte just nu i allafall :)
Nästa inlägg kommer att bland annat handla om hur ett mönster är uppbyggt och hur du ska tänka när du ska ställa om ett mönster efter dina egna mått
Wohoo du beskriver allting så pedagogisk och bra beskrivet tack. Snubblade över din blogg när jag nu letar efter skola att göra mönster. Hittar inte dem två första lektionerna men ska rota mer i arkivet. Detta är väl ändå det bästa med att saker stannar på internet.
SvaraRadera