Sidor

tisdag 25 januari 2011

Order på en brudklänning

En av mina allra bästa vänner ska gifta sig i sommar och jag blev otroligt ärad när hon frågade om jag ville sy hennes brudklänning. Efter mycket funderingar på modell och tyg, gjorde vi ett impulsivt besök i en tygaffär. Och helt plötsligt hade vi både en modell och tyg!
Det var bara för mig att sätta igång och sy och jag tänkte låta er följa vår väg till en färdig klänning.


Det första jag gör när kunden och jag har kommit överens om en modell, är att ta en mängd olika kroppsmått. Jag måttar bland annat midja, byst, höft och längdmått, men även någonting som kallas för balansmått. Det är för att se vilken kroppstyp kunden har så att jag kan anpassa modellen helt efter kunden. Om kunden har stor byst, behövs mer tyg över bysten och är kunden svankryggad behövs mindre tyg där och så vidare.


När jag har alla mått, är det dags att konstruera ett mönster. Efter det syr jag upp en toilé, ett provplagg i ett ofärgat bomullstyg. Det gör jag för att kunna prova in plagget ordentligt på kunden. När jag provar in det på kunden, har jag då möjlighet att kunna klippa, ta in, lägga ut och rita på plagget om det skulle behövas. Dessutom får kunden möjlighet att kunna påverka slutresultatet i högre grad.
Nu är det bara för mig att vänta på att min kompis ska komma hit och prova sin toilé!


Eftersom jag glömde att skriva några tips i förra inlägget, kommer här två stycken.

På den övre bilden ligger det en metallbit. Det kallas för en pfiffikus och är världens bästa linjal! De olika sidorna är markerade i halv- och helcentrimetrar och gör det väldigt enkelt när man ska markera till exempel klipplinjen.

På den undre bilden ser ni att jag har satt nålarna längs med sömmen istället för tvärs över sömmen, som man lär sig på textilslöjden i skolan. Det här sättet gör att tyglagren inte förskjuts i sidled och dessutom är det väldigt enkelt att plocka bort nålarna medan man syr. Förutsatt att man har vänt nålarna med huvudena mot sig själv.... :)

2 kommentarer:

 1. Kul med blogg!!
  Angående kommentarsproblemet så fixar du det lätt i dina inställningar, klicka på inställningar och sedan på underfliken kommentarer.
  Där kan du sedan välja vem som får kommentera, klickar du i alla så kan man kommentera utan g-mail konto.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. That secret friend of yours...29 januari 2011 20:22

  Jag ser verkligen fram emot att prova toilén på söndag =)
  Kram!

  /A.

  SvaraRadera