Sidor

torsdag 8 december 2011

Sy i en knapp utan knut på tråden

När jag utbildade mig till skräddare, hade jag en mästare (typ lärare) som hade börjat sin karriär som knappsömmerska. Knasigt och heltråkigt jobb tycker jag låter det som, men det bästa var att vi lärlingar fick lära oss hur man syr i en knapp på lättast och snyggast sätt.


Det finns tre sorters knappar; tvåhålsknapp, fyrahålsknapp och underträdd- /ögonknapp. Oavsett modell så syr man i alla knappar på samma sätt. Enligt skrädderiregler ska trådarna i en två- och fyrhålsknapp löpa parallellt med mitt fram/ framkanten på plagget. Det vill säga tvärtom mot hur knapparna sys i alla färdigköpta plagg. I fabrikerna syr man i knapparna på maskin och de klarar bara av att sy i knapparna så att trådarna löper vågrätt.

När man syr i en knapp så ska man uteslutande använda sig av polyestertråd. Varken bomull eller sidentråd är tillräckligt starka och det resulterar i att man gång på gång får sy i knappen eftersom tråden slits av.
I vanliga innerkläder går det bra med vanlig sytråd, men i tjockare ytterplagg där knapparna ofta är tunga och emellanåt gjorda av metall, bör man använda sig av knapphålstråd alternativt extra stark tråd.
Ett tips här är att använda sig av en nålpåträdare när man ska sy med knapphålstråd eftersom den tenderar att dela sig och kan vara svår att trä på nålen.

 Börja med att klippa en tråd som är cirka 50 cm lång. Trä in båda ändarna i nålen så att det bildas en ögla. Stick ner nålen i tyget på rätsidan och dra sedan nålen genom öglan.

Sy i knappen genom alla tyglager, tre gånger brukar vara lagom. Se till att baksidan blir snygg med bara ett litet istick och utan knutar.

 Stanna med nålen på rätsidan och vira tråden runt undersidan av knappen cirka tre gånger så att det bildas en kort och hård hals. Dra åt tråden ordentligt.
Fäst genom att vira en gång runt halsen utan att dra åt tråden och stick sedan nålen genom öglan. Upprepa fästningen en gång till.

Fäst sedan ytterligare genom att sticka nålen genom halsen två gånger och klipp sedan av tråden.
KLAR!

2 kommentarer:

  1. Smart lösning, tack för tipset!

    Formellt sett, för mig som är intresserad av knopar, gör du nog egentligen ett dubbelt halvslag kring halsen innan du sticker nålen genom halsen, men det är inte detso mindre en klart elegant lösning.

    Johan Adler

    SvaraRadera
  2. Uppskattat inlägg! Josefin

    SvaraRadera