Sidor

måndag 2 mars 2015

Sy din egen meps

För ungefär två år sedan kom jag för första gången i kontakt med ordet meps, en blandning mellan mössa och keps. Världens bästa huvudbonad från tidig vår när de första solstrålarna kommer till de soliga höstdagarna.
Från början var väl mepsen en stickad variant som skejtare bar, men nu börjar fler och fler barn använda dem och då sys de gärna i färgglada trikåtyger.

Så här gör du din egen meps:


Först och främst behöver du ett mönster på en vanlig mössa. Om du inte har något egenritat mönster så finns det att köpa hos bland annat JNY Design och du kan säkert även hitta något mönster i Ottobres tidningar.


Klipp ut en halvmåne i papper, detta ska bli din skärm. Klipp den i ett relativt stadigt papper så att den får samma egenskaper som hos den färdiga skärmen.
Det är inte alls noga hur du ritar och klipper denna mönsterdel eftersom det bara är ett första utkast.
Du kommer att rita, klippa och vika denna del och sedan rita om den innan du klipper ut den i tyg.


Håll din skärm mot en färdigsydd mössa i ditt orginalmönster. Här underlättar det om du har ett provhuvud eller ett barn att prova mot. Du vill att skärmen ska ligga mot kanten av mössan när du provar den. 
Kolla av så att skärmen är bra i längd och bredd. Om den är för bred så slokar den gärna. Jag gör min ca 5 cm bred.


När du har fixat bredd och längd är det dags att fixa till formen.
Om den är för snäv i ytterkant, kommer skärmen vilja skymma ögonen för mycket. Skärmen kommer luta lite neråt och ser man den framifrån kommer den vara väldigt böjd. Det här fixar du genom att spräcka mönsterdelen, dvs klippa ett jack och dra isär ytterkanten något. Fixera spräckningen genom att tejpa dit en ny pappersbit.


Om skärmen istället är för lång i ytterkant kommer skärmen att bli fladdrig, ungefär som en riktigt glamorös solhatt med stort brätte. Detta fixar du genom att "vimma" mönsterdelen, dvs vika bort en liten del av skärmens ytterkant. Fixera vimmet med en tejpbit.

Nu är ditt utkast färdigt. Bra! 
Då är det bara att rita av mönsterdelen på ett nytt papper, så att du får en ny och fräsch mönsterdel. Vik mönsterdelen på mitten innan du klipper ut den så att du ser att höger och vänster sida blir likadana.


Så här syr du ihop mepsen:
Klipp ut två stycken skärmdelar i valfritt tyg. Stryk på mellanstadigt mellanlägg på båda avigsidorna av skärmen och sy ihop ytterkanten med en vanlig raksöm. Klipp eventuellt ner sömsmånen till ca 3 mm, pressa sömmen och vänd skärmen med rätsidan utåt. Sy en stickning med långa stygn i ytterkanten. 

Klipp ut mössan, fast lägg till sömsmån i nederkanten istället för vikning. 
Placera skärmen räta mot räta mot utsidans mössdel. Sy fast skärmen med en raksöm så nära kanten som möjligt. 
Sy ihop mössan som vanligt. Klar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar