Sidor

onsdag 11 mars 2015

Tillskärning utan spill

Ibland köper jag tyger från privatpersoner via köp- och säljsajter för tyg och sybehör. Det är ett bra sätt att få tag på gamla tyger som inte finns i butikerna längre. Självklart går jag på nitar ibland och får hem tyger som inte alls stämmer överens med vad som stod i annonsen, men oftast blir jag väldigt nöjd.
Många av tygerna som jag köper är redan klippta i, det vill säga att säljaren har köpt ett tyg och sedan kanske bara sytt en mössa av det innan hon/han säljer resterande tyg vidare.
Någonting som jag ibland reagerar på när jag får hem mina inköp är att tygerna är ooptimerat klippta i, ofta är det klippt i alla fyra hörnen och så är det en lång tamp kvar i mitten. Det här kan göra att tyget inte räcker till lika mycket som om man hade tänkt efter lite innan man klippte i det.


Tyg från Stoff och Stil och eget mönster strl 122. Blev nog en storlek för stor till Lilla T... men då får hon använda den nästa sommar istället :)

Jag tog lite kort när jag sydde den här singoallaklänningen till Lilla T. Det kanske inte var det bästa plagget att demonstrera detta på eftersom klänningen dels är väldigt utställd och dessutom är tyget lika långt som klänningen och det tillsammans innebär att det inte kommer finnas så mycket utrymme att lägga mönsterdelarna på så många olika sätt. Men jag gör ett försök i allafall att förklara hur man kan tänka vid tillskärning.Rita av och klipp ut ditt mönster i mönsterpapper. Jag föredrar en lite stadigare variant, men det är väldigt olika. Läs på beskrivningen om sömsmån ingår eller inte och kolla i så fall hur mycket sömsmån som ingår.
Om sömsmån inte ingår, så kan det vara smidigt att i vissa fall rita ut sömsmånen direkt på mönstret innan man klipper ut det. Själv brukar jag göra så på barnmönster och även trikåmönster till vuxen som jag vet att jag inte behöver ändra någonting i. Om du tror att du behöver ändra i mönstret under eller efter sömnaden, så rekommenderar jag att du inte inkluderar sömsmån i pappersmönstret eftersom det blir svårare att göra ändringarna då.

Ta fram ditt förtvättade tyg och titta om det finns något upp eller ned på mönstret. Oavsett om det finns ett tydligt upp eller ner, så rekommenderar jag att du i möjligaste mån lägger ut alla delar åt samma håll i allafall. Det är inte kul att inse när plagget är klart, att det faktiskt var skillnad.


1) Är det några delar som inte ska klippas till i detta tyget utan i ett annat tyg? 
Lägg dem åt sidan så länge.

2) Vilket är upp och vilket är ner på mönsterdelen? 
På ett köpt mönster ska det finnas trådriktningspilar som visar åt vilket håll mönsterdelen ska läggas på tyget. I Sverige lär vi oss att pilen ska vara riktad neråt på plagget, men i till exempel Ottobretidningarna är det tvärtom. Kolla innan du klipper. 


3) Kolla på dina mönsterdelar; finns det några delar som ska läggas mot vikt kant? 
Ofta är det ett bak- eller framstycke, men det kan även vara andra delar som till exempel ärmen. 

4) Vilka mönsterdelar är störst? 
Dessa tar såklart mest plats på tyget och bör läggas ut först.Så, nu är det dags att lägga ut mönsterdelarna på tyget. Om du är osäker på om tyget räcker så rekommenderar jag att du först gör ett slarvigare mönsterutlägg bara för att snabbt kolla av hur du behöver lägga delarna för att tyget ska räcka. 
Om du verkligen är 100% säker på att tyget räcker (Om du till exempel har 1 meter tyg och ska klippa ut en barntröja), så kan det vara enklare att klippa ut efterhand du lägger på mönsterdelarna på tyget. Annars rekommenderar jag starkt att lägga ut och nåla på ALLA mönsterdelar innan du klipper.

Vik inte tyget på mitten om det inte behövs. Det kan till och med vara så att om du viker tyget på mitten och sen börjar klippa, så kan det hända att du inte får ut alla mönsterdelar. Det skulle ha hänt för mig när jag sydde singoallaklänningen om jag inte bara vek in tillräckligt för att framstycket skulle få plats. Om jag hade vikt tyget på mitten så hade jag inte kunnat lägga bakstycket mot vikt kant. (se bild ovan)Jag använder alltid skärmatta och rullkniv när jag skär / klipper ut mina tyger. Här har jag valt att inte nåla fast mönsterdelen eftersom den är så pass liten, utan har istället ställt dit en ljusstake som tyngd så att mönsterdelen inte rör sig när jag skär ut den. 

Tänk utlägget som en pussel.
Hur kan du lägga ut delarna för att få största hela biten kvar av tyget när du är färdig? Hur vill du att den biten ska se ut? Vad kan du använda den resterande biten till? Är det bättre att den är smal och hög eller låg och bred?

Ett typiskt exempel är när du ska klippa ärmarna. Hur sparar du mest tyg? Genom att vika tyget som vanligt och klippa ut ärmdelen i dubbelt tyg, eller att klippa ut dem i enkelt tyg ovanför varandra?

Samma sak gäller infodringarna. Infodringar är ganska små mönsterdelar och går ofta att klippa till i spillet som uppstår mellan de lite större mönsterdelarna, men det krävs att du tänker till innan du klipper.


Det här spillet blev kvar när jag hade klippt ut klänningen. Bitarna som blev kvar är ganska stora och går att använda till annat och spillet som jag slängde är väldigt smått. Då använde jag ändå bara 70 cm tyg på fullbredd till en singoallaklänning i storlek 122. 
4 kommentarer:

 1. Åh jag gör som du! Pusslar så att jag får ut så mycket som möjligt. Jobbigt när tygets mönster inte riktigt inbjuder till bra tillskärning utan att det blir massa slattar!

  SvaraRadera
 2. Hur stor är din skärmatta? Vart har du köpt din och rullkniven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla!
   Jag har två olika skärmattor. En mindre som jag använder för exempelvis barnkläder och som jag kan ta med om jag åker iväg någon annanstans och syr. Den är ca 60*90 cm och är köpt på Stoff och Stil. Den större varianten är ca 200*100 cm och är köpt på Röda tråden. Helt oumbärlig när man syr vuxenplagg, men kostar därefter...
   Rullkniven har jag nog också köpt på Stoff och Stil, men är inte helt säker. Jag tror inte det är så stor skillnad mellan de olika märkena på själva rullkniven, utan det viktiga är att alltid ha ett vasst knivblad. Knivblad köper jag där jag får tag på billigt, gärna i storpack!

   Radera
  2. Tack snälla för snabbt svar!

   Radera