Sidor

måndag 25 juli 2011

Att sy raglanärm

Jag får många förfrågningar om dels hur man konstruerar och dels hur man syr i en raglanärm. En raglanärm är en otraditionell ärmisättning som används främst i sport- och barnplagg eftersom man får bra rörlighet.
Ett stort plus med att använda sig av raglanärm är även att man slipper felplacerade ärmhål som lätt gör att ett plagg ser för stort eller för litet ut. Jag själv till exempel har liten byst men är relativt bred över axlarna och om jag då köper ett plagg som passar min byst, hamnar ärmhålet ofta för långt in mot halsen och plagget ser urvuxet ut. Då är det perfekt med en raglanärm.

Att konstruera en raglanärm från grunden är krångligt och det skulle vara väldigt svårt att förklara det i en blogg, men "klipp-och-klistra-metoden" fungerar ju alltid om man har lite tålamod. Det man behöver tänka på om man ska göra en raglanärm av ett vanligt ärmhål är att man inte ska ha någon hållning på ärmen, det vill säga att sträckorna som ska sys ihop är exakt lika långa. Dessutom behöver man "fylla på" lite mer tyg på ärmen/axeln så att man kan röra sig obehindrat. Krångligt? Nja, lite...

Så här gör du i allafall när du syr i en raglanärm:

Överst från vänster: ärm, framstycke. Underst från vänster: ärm, bakstycke.


Överst: bakstycke. Underst: framstycke. Mellan: ärmar.
Jag börjar alltid med att sy raglansömmarna när jag syr i trikå. På bilden ovan har jag även fållat ärmarna samt bandkantat halsen. Jag fållar alltid ärmarna på barnkläder innan jag har syr ihop ärmen, eftersom det är så otroligt mycket enklare att göra det då. 
Nu kan det även vara smart att pressa/stryka raglansömmen.Nästa steg är att sy sidsömmar och ärmsömmar. De syr jag i en söm, från nederkantens fåll till ärmfållen. 
Jag syr alltid nerifrån och upp om jag redan har fållat eller bandkantat ärmfållen eftersom det är svårt för symaskinen att börja mata när det är tjocka tyglager.
Därefter pressar jag hela plagget och sedan slår jag i eventuella tryckknappar.Klar! 
Interlocktrikån är Ingrids husvagnssemester från JNY design.
Även den röda trikån som jag har kantat med kommer därifrån. Egentligen hade jag velat haft turkosa kanter, men jag hade ingen bra tråd som passade i färg. Är det någon som vet var man kan köpa turkos overlocktråd???

3 kommentarer:

 1. Tjusigt!
  Jag kör bara med dor-tak från bibbis i mina maskiner. funkar hur bra som helst tycker jag och man har råd att ha många färger!
  /Strömming

  SvaraRadera
 2. Jag har köpt turkos 1000 m tråd till OL hos Bibbis textil :)

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket! :)

  SvaraRadera