Sidor

torsdag 9 juni 2011

Att sy en vändsöm

Som jag skrev i inlägget ovan, så kommer här en beskrivning på en vändsöm. En vändsöm innebär att man "stänger in sömsmånerna" och slipper att overlocka eller sicksacka kanterna. Mycket användbar på genomskinliga tyger såsom tyll, spets och organza eftersom det ser lite tråkigt ut om man ser en sicksackad kant från rätsidan.

Gör så här:


Lägg tygdelarna aviga mot aviga, det vill säga motsatt än det normala. Sy en raksöm 1 mm längre mot kanten än vad du vill att den färdiga sömsmånen ska vara. Om du vill att den ska vara 1 cm färdig, syr du alltså denna första söm 9 mm från kanten. Låter kanske löjligt att vara så precis, men annars kommer du upptäcka att det sticker fram en bit av sömsmånen på rätsidan när du har sytt klart hela vändsömmen.Pressa isär sömsmånen och vik sedan tyget i sömmen så att tygdelarna hamnar räta mot räta. Nåla eller tråcka så att tygdelarna ligger stilla och inte drar sig.Sy nu en raksöm 1 mm längre in på tyget än den första sömmen du sydde.Pressa sömsmånerna åt endera sidan. Vändsömmen är nu klar! (Sen är det meningen att sömmen ska vara spikrak och inte så här krokig som den nu blev sent, sent på kvällen... :) )

Tips:
Glöm inte bort att byta till en ny, fräsh 70-nål när du syr i tunna tyger. Om nålen är uddstött blir sömmen och stygnen fula. Släpp dessutom på både trådspänningen och eventuellt pressarfotstrycket och öka stygnlängden något. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar