Sidor

tisdag 28 juni 2011

Present till en prickigkorv

Min yngsta systerson har fått vattkoppor och då passade jag på att skicka honom en krya-på-dig-present bestående av en tunn mössa och en matchande dräggelsjal. Han har haft en likadan mössa i samma tyg tidigare, men den tappades bort och sedan dess har min syster bönat och bett att jag skulle sy en ny eftersom den är den enda mössa som sitter kvar på hans huvud. Om den sitter kvar för att den är bra i modellen eller om han inte drar av sig den, framgår inte av historien. Men det är ju klart att han skulle få en ny och detta är ju ett bra tillfälle att få lite presenter, eller hur?Mössan och dräggelsjalen är båda sydda i bomullsjersey från Stof o Stil. Det var det sista av detta tyg för min del så nu finns bara små slattar kvar. Just den här bruna och orangea färgställningen är kanske inte min favorit, men min systerson passar jättebra i den!
Svart velour till baksidan på dräggelsjalen kommer från Ohlssons tyger och klarblå KAM-knappar matchar märklapparna i blått med röd text.


Dagens tips handlar om att fästa overlocktrådar. Många fäster sina overlocktrådar för hand genom att trä in trådändarna i sömmen, men det går faktiskt att fästa trådarna med hjälp av maskinen. Det blir inte så urtjusigt, så man får tänka till var man börjar och slutar sy så att fästningen inte blir så uppenbar.

Gör så här:
Låt säga att du ska sy i muddar. Börja sy som vanligt och sy hela sömmen runt om. När du möter början på sömmen syr du en liten bit omlott, sedan lyfter du försiktigt på pressarfoten, håller trådarna sträckta och skjuter plagget bakåt ca 2 cm. Därefter syr du ytterligare en gång omlott - se till att du inte skär av sömmens trådar med overlockniven! Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar