Sidor

måndag 8 augusti 2011

Liten presskola

Genom bra press kan man åstadkomma mycket. Man kan till och med forma plagget efter kroppen genom att krympa och/eller förstora tyget där det behövs. Det kallas för att formpressa och används främst inom dam- och herrskrädderi och är ingenting som jag har tänkt att gå igenom här, men däremot tänkte jag visa grunderna till en bra press för sömsmåner.

Skillnaden mellan att pressa och att stryka, är att i pressen håller man strykjärnet still och under strykning så rör man järnet bort och fram över tyget främst för att få bort skrynklor.


När man pressar sömsmåner så brukar man göra det i olika steg. Det första steget är att plattpressa och det gör man för att pressa ner den sydda sömmen i tyget. Det innebär att man pressar längs med den sydda sömmen.


Nästa steg är att klyvpressa. Då viker man isär sömsmånerna och pressar från avigsidan, över sömsmånerna.


Det sista steget, som man bara använder sig av i undantagsfall, är att fälla. Då viker man sömsmånerna åt samma håll och pressar.


Visste du förresten att pressjärnen som herr- och damskräddarna använder sig av väger runt 7 kg? Den tyngden behövs för att kunna platta till sömsmånerna på de tjocka ulltyger som de arbetar med.
Både jag och mina axlar är glada att järnen inom klänningsskrädderi är många kilo lättare!  På bilden använder jag mig av ett helt vanlig hushållsjärn, eftersom mitt ångstrykjärn har gått sönder :(






2 kommentarer:

  1. Tack! Jag har aldrig insett skillnaden mellan stryka och pressa men nu så =) Jag har ett gammalt loppisfynd yill strykjärn så jag får stå med sprayflaskan i högsta hugg under pressandet- men det går det med ;)

    SvaraRadera
  2. Faktum med att man ofta får bättre resultat med vatten direkt på tyget och pressa med ett varmt järn, istället för att använda sig av ånga. Lycka till med pressandet! :)

    SvaraRadera