Sidor

måndag 28 mars 2011

Att sy en öppning i en raglanärm

I ett tidigare inlägg skrev jag om en body som jag hade sytt med öppningen i raglanärm-sömmen och har fått lite förfrågningar om hur jag gick till väga. Här kommer en beskrivning. Hoppas den går att förstå :)

Först och främst behöver man ha ett mönster med raglanärm. Jag har gjort ett eget, men vet att bland annat ottobre har flera mönster med en sådan ärmisättning.

 Från vänster till höger: ärm, knäppkant till framstycket, framstycke och bakstycke.

Du börjar med att lägga till en knäppkant på ärmens framsida. Jag gör den 2.5 cm bred och ca 10.5 cm lång. Mät ut från halsringingen och nedåt
Därefter ritar du även en knäppkant som ska sys fast på framstycket. Även denna ska ha måtten 2.5*10.5 cm. Den ritar du först på framstycket, från halsringingen och nedåt. Därefter för du över denna knäppkant till ett annat papper så att den blir en egen mönsterdel. Trådrakan löper längs med mönsterdelen.

Skär till delarna. Om du vill ha öppning på både höger och vänster sida, klipper du till två knäppkanter till framstycket samt två ärmar med tillagd knäppkant. Om du bara vill ha en öppning, behöver du en ärm med tillagd knäppkant och en utan samt en knäppkant till framstycket. OBS! Se till att du lägger delarna åt rätt håll!

Stryk på ett tunt mellanlägg på båda knäppkanterna. Låt mellanlägget på ärmen fortsätta lite längre ner än där knäppkanten slutar eftersom du kommer att göra ett klipp i tyget där alldelens strax. (Obs att jag inte har mellanlägg på ärmens knäppkant på dessa bilder.)
Ett tips är att lägga trådrakan på diagonalen eftersom mellanlägget blir lite mer elastiskt.

 Den gula delen som syns på bilden är ärmen. Det gula med mönster är ärmens knäppkant och det svarta är framstyckets knäppkant med påpressat mellanlägg. 

Lägg framstycket med avigan nedåt. Därefter placerar du framstyckets knäppkant räta mot räta mot framstycket. Ovanpå detta lägger du ärmen, räta mot räta med framstycket. Vik bort ärmens knäppkant och gör ett försiktigt jack i sömsmånen precis där knäppkanten slutar. Se till att botten på ärmen och framstyckets knäppkant ligger exakt intill varandra annars blir det ett hål på framstycket!
Sy sömmen från halsringningen och nedåt och var försiktig när du syr över skarven, dels att du inte syr något stygn i ärmens knäppkant och dels att skarven inte har glidit isär!

 Så här ser det ut när sömmen är sydd.

Sy klart resten av plagget. (Jag syr alltid ärmsömmarna innan sidsömmarna när jag syr i trikå.) Sy en spärrsöm tvärs över botten på öppningen och slå sedan i tryckknappar. Sätt ev en tryckknapp i halsringingen.


Det gula tyget heter Iris Visa är innehåller faktiskt 70% bambu och är även ekologiskt! Köpt hos Strömming design. Det omatchande rosa tyget är köpt på Textilcentrum i Sundbyberg :)

1 kommentar:

  1. Hej,

    Vart har du fått tag på tryckknapparna?
    Fin blogg i övrigt :)

    //Jennie

    SvaraRadera