Sidor

torsdag 10 mars 2011

Lite tid - mycket sytt

Ja som titeln säger så har jag haft lite fritid, men däremot sytt en hel massa senaste tiden. Inte så konstigt kanske eftersom jag snart ska leverera solbahytterna till Designtorge.
Dessutom så håller jag på att göra om min hemsida samt fixa allt runtomkring-arbete med packlådor att skicka mössorna i, fraktsedlar och så vidare... Men sova kan man ju göra när man bli gammal, eller vad brukar man säga? :)


Häromdagen fick lilla T besök av sin mormor så då passade jag på att göra klart brudklänningen för nästa provning. Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag skulle dubblera klänningen och här kommer en liten närmare förklaring:


Dubblera gör man av först och främst två anledningar: tyget spricker i sömmarna eller att tyget är för lätt och att man vill ha mer tyngd i det. I mitt fall stämmer det första då jag syr i ett dupionsiden, även kallat thaisiden i vanligt tal. (Thaisiden är egentligen ett dupionsiden som är vävt i Thailand.)

När man dubblerar använder man sig oftast av fodertyg eller moll, som är en tunn bomullsvara. I klänningen jag syr har jag valt att dubblera livet med moll och kjolen med fodertyg. Det har jag valt eftersom jag vill "stänga in" sömsmånerna i livet så att de inte syns och dessutom vill jag att fodret ska vara helt slätt på insidan även om yttertyget är rynkat vid axeln. Om jag syr på fodret separat kan jag alltså välja att inte rynka det på axeln.
Kjolen dubbleras med foder eftersom den redan är så tung. Om jag skulle ha ytterligare ett lager med moll så blir den ju ännu tyngre. En annan anledning är att min kund inte vet vilka skor hon ska ha på sig. Nu kan jag fålla upp klänningen det sista jag gör, om jag skulle ha moll istället så skulle jag vändsy den i nederkanten och då behöver hon ha ett par skor omgående.

Bilden över visar bakstycket på livet. Underst ligger yttertyget med rätsidan nedåt och på det ligger mollen som jag har dubblerat med. Eftersom tyger faller olika tungt, måste man alltid hänga upp sina stycken och se att det ser slätt ut från rätan!Ibland får man föra på lite mer tyg av dubbleringstyget (se bilden) och ibland blir det tvärtom. Därför är det viktigt att ha breda sömsmåner när man ska dubblera!
Det är lite svårt i början, men sen sitter det :)


Så här blev resultatet när klänningen var färdigdubblerad och alla delar var ihoptråcklade:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar