Sidor

tisdag 25 oktober 2011

Sy en enkel dekorativ kant på en vändsydd mössa

I dagarna två har jag sytt mössor. I fredags sydde jag fleecemössor och igår sydde jag mössor av härlig, tjock ullbouclé.
 
Det är en helt ny modell som jag har tagit fram efter mycket om och men. Den första varianten jag sydde såg ut som en tehuva. Den andra varianten såg ut som en tehuva. Den tredje och fjärde varianten blev också en tehuva-look-alike.
Men skam den som ger sig och jag tror det var någonstans runt femte-sjätte provet jag sydde som den började se ut som jag ville ha den :)

 Så här enkelt syr du den dekorativa kanten på mössan:

Det lättaste är om du har ett lite stadigare, tjockare tyg. Här har jag använt mig av en ullbouclé från Ohlssons Tyger som finns i massor av härliga färger!
Fodrat har jag gjort med muddväv från Stof o Stil.  Har även testat att fodra med en vanlig bomullsinterlock, men det blev inte lika bra i denna modell och kombination av tyg.

I det här fallet drar innemössan mycket mer tyg på både längden och bredden än vad yttermössan gör, om inte fodret ska bli för litet när mössan är färdigsydd.

Börja med att sy yttermössan och innermössan / fodret, men lämna öppet ett par centimeter längst upp i innermössan. Detta hålet ska du använda när du ska vända igenom mössan.
Vänd innermössan med rätan utåt och yttermössan med avigan utåt.


Nåla och sy nederkanten. 

Vänd mössan genom hålet i innermössan. 
Vik fodret om sömsmånen längst ner på mössan, och nåla fast utan att du får några dragningar på kanten.

Sy fast kanten med en stickning precis där fodret möter yttermössan. Det kallas för att "sy i diket" och du får en  osynlig söm på rätan om du syr utan att vingla för mycket :)
På just det här tygmaterialet gick det bra att sy med en vanlig raksöm eftersom det inte stretchar så mycket, men se till att tyget inte spricker. Om du har en coverpro, kan det vara en idé att sy på den istället.
KLAR!!

 Här är lilla T i den första, vettiga mössan. Den slutgiltiga modellen blev aningens större i omkrets och går längre ner över öronen, pannan och nacken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar