Sidor

fredag 21 september 2012

Konstruera byxfickor för trikå

Lilla Ts garderob har alltid varit lite kaosartad och det har varit svårt att matcha ihop kläderna. Bara en sådan enkel sak som tröja och byxor har varit svårt att få till eftersom jag alltid vill sy i mönstrade tyger.
Tills jag fick syn på Strömmings fina byxor som hon hade sytt under sommaren till sina barn, då blev jag superinspirerad att sy enfärgade byxor med mönstrade fickpåsar!

Det första paret matchar hennes tröja som var med i mitt tidigare inlägg "triss i tröjor". Det mönstrade tyget kommer från Liandlo och mudd samt sweatshirttyget kommer från Stoff och Stil. Den här gången har jag även bandkantat med muddväven. Gick suveränt bra, men det kräver nog att man har en vikare som endast viker tyget tre gånger för annars blir det nog väldigt tjockt.


Det här är ett ihopknåpat mönster. Lite taget och lite eget. Ursprungligen är det ett mönster på pyjamasbyxor från Stoff och Stil (nr 66000). Tycker många byxmönster är lite väl vida, men den här modellen är super. Tyvärr är de sjuuuuukt långa i benen, så nästa par jag syr kommer jag korta uppemot 8-10 cm. Dessutom kommer jag sätta öljetterna närmare varandra och ha något längre knytband.


Orginalmönstret har varken muddar eller fickor, men det är enkelt att lägga till på egen hand. Kom bara ihåg att ta bort lite av längden upptill i midjan och nertill i benslut eftersom byxorna annars blir alldelens för höga i midjan, respektive för långa i benen.
Tänk bara på att inte korta av byxorna motsvarande bredden på mudden i benfåll, för då kommer du inte få något överhäng/pös längst ner. Låt säga att du vill sätta på en mudd nertill som är fem cm bred. Då skulle jag korta av själva byxbenet 3 cm, du får då 2 cm i överhäng.

Så här konstruerar du fickan:

Älskling, jag vet att du sitter och skrattar åt mitt photoshoppande om du läser detta inlägg, men jag pallade inte att göra det fint och seriöst, ok? Det är faktiskt fredagskväll och jag är sjukt godissugen...
 
1) Börja med att ta bort lite av längden upptill på byxan (om du vill ha mudd i midjan och ditt orginalmönster har resår upptill, annars hoppar du över den här punkten).

2) Rita ut en form som du vill ska bli din fickskylt, alltså den delen av fickans insida som man ser. På mina byxor är det den delen som är gjord i mönstrat tyg. När du har konstruerat klart din ficka ska du klippa bort denna del från framstycket, men vänta lite med det. Först ska vi konstruera....

3) ...fickpåsen. Fickpåsen är vad det låter som. Fickans påse. Egentligen är det fickpåsen som är gjord av det mönstrade tyget i mina byxor. Nu låter jag lite motsägelsefull, men det här är en mycket förenklad variant av ficka som man ofta använder i trikåplagg, och därför är fickpåsen och fickskylten samma del.
Fickpåsen kan du göra så stor du vill, men tänk på att sömmen du syr fast påsen med kommer att synas från rätsidan på byxan.
För över samma trådraka till fickpåsen som till frambyxan.

4) Rita av fickpåsen på ett eget mönsterpapper. (Efter de gröna linjerna)

5) Klipp bort fickskylten från frambyxan. (Efter de blå linjerna)

6) Linjerna efter fickpåsen på frambyxan är nu endast markeringar för var du ska sy på fickpåsen.

Klipp till och sy så här:
1) Klipp ut 2 delar av varje mönsterdel. Två bakbyxor, två frambyxor och två fickpåsar, eventuellt i avvikande tyg.

2) Bandkanta "överkanten" på fickan.

3) Lägg fickpåsen räta mot frambyxans avigsida och sy fast den på frambyxan med en stickning.

4) Sy resten av byxan som vanligt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar