Sidor

onsdag 10 april 2013

Lilla Ts vårjacka


Som så många andra har även jag sytt jackan "Against the wild" i senaste numret av Ottobre Kids. Den här är sydd till Lilla T som behövde en ny jacka inför våren. Tyvärr var jag dum nog att sy den i storlek 98 eftersom hon verkar ha hoppat från storlek 92 till storlek 104, men än så länge kan hon ha den.

Jackan är en klassisk barnjacka som andas lite 70-tal och enligt mönstret skulle den ha en fast luva. Rent säkerhetsmässigt går det emot svenska regler och jag funderade en stund om jag skulle göra en löstagbar luva innan jag bestämde mig för att skippa luvan helt och hållet och istället sy en muddkrage.
Nästa gång jag syr den här modellen kommer jag även ställa ut den lite i sidsömmarna eftersom jag upplever att den är lite för rak, speciellt som det är på gränsen att den har en nedhasad axel.


Jackan är sydd i klarlila bävernylon från Stoff och Stil och även mudden i kragen kommer därifrån. Fodret är sydd av bomullstyg från gömmorna och tyget som jag har kantat framkanten med, var de sista små slattarna från när jag sydde denna klänningen. Den blåa dragkedjan är köpt på syfestivalen och knapparna på fickorna är vanliga Kam-knappar i plast. I nederkanten på bakstycket har jag sytt på en bit reflexband som även det är inhandlat på Stoff och Stil.


Dagens tips: För första gången har jag testat att göra egna applikationer med hjälp av Vlisofix, som är ett dubbelhäftande mellanlägg. Superenkelt!

Gör så här: Innan du klipper ut ditt motiv, så stryker du på en bit Vlisofix på avigsidan av tyget. Det sidan som är lite nopprig/blank är det klister på och det är den sidan som alltså ska fästas mot avigsidan på din applikation. OBS! Ta inte bort skyddspappret på Vlisofixen!!
När mellanlägget sitter på plats, klipper du ut motivet och sedan drar du loss skyddspappret på Vlisofixet. Nu kan du stryka på din egengjorda applikation på ditt plagg. Sy sedan runt applikationen med raksöm eller eventuellt sicksack så att den inte lossar vid tvätt.

7 kommentarer:

 1. Hur gör du för att få en snygg krage? Mitt försök blev ju inte så lyckat ...
  http://fantefante.blogspot.fi/2012/06/troja-med-dragkedja.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken mysig tröja du har sytt! Jag ångrar fortfarande att jag inte köpte en bit av bilvelouren när den fanns... :(
   Jag antar att din fråga syftar på hur jag har gjort för att "stänga in" dragkedjan i kragen? Jag ska se om jag klarar av att förklara utan bilder:
   Du börjar med att sy på den yttre delen av kragen, räta mot räta mot själva livdelen/tröjdelen. När du sedan ska sätta i dragkedjan så nålar du i den som vanligt och sen viker du innerdelen av kragen ("innerkragen") över dragkedjans överkant innan du syr. Då har du vändsytt in dragkedjan mellan mudden. Vik in innerkragens sömsmåner i underkant och sy fast med maskin eller för hand.
   Hängde du med?

   Radera
 2. Jag hängde med. I alla fall i teorin ;-) Men mitt största problem är att rita en snygg krage som inte fladdrar. Hur gör man det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den här kragen är sydd av muddväv. Då har jag mätt halsringningen och sedan klippt ut en fyrkantig bit av mudden vars längd är 75% av halsringningens mått och höjden är efter eget tycke och smak. Just 75% av halsringningen är ett bra mått att gå efter för att muddkragar ska ligga fint mot halsen.
   Om du syr en krage i vanligt vävt tyg och upplever att den "fladdrar", så är det tyvärr inte så mycket att göra åt när väl kragen är färdigsydd, men däremot kan du fixa till den så att den är bra tills nästa gång du ska sy samma modell. Då gör du så här: Sy jackan eller livdelen som man kallar det. Klipp sedan ut kragen i ett skräptyg och sy på den på livdelen med långa stygn. Sen sätter du på jackan på en provdocka eller på ditt barn och sen nålar du bort det som fladdrar i överkanten på kragen. Du kommer att nåla bort som små tårtbitar i kragen. Det som händer är att överkanten på kragen blir kortare och när du sedan tar bort kragen från livdelen och lägger den platt på bordet kommer du även upptäcka att kragen är mer svängd än ursprungskragen. Rita av din "toile-krage" och se till att höger och vänster sida av kragen är likadana (Vik kragen på mitten och rita ett mellanting/medelvärde av höger och vänster sida) Nu kan du klippa ut kragen efter din nya mönsterdel och då kommer den förhoppningsvis inte fladdra :) Lycka till!

   Radera
  2. Tusen tack! Jag tror att jag hade för mycket mudd senast. Följde förvisso instruktionerna då, men det blev ju inte så snyggt. Sparar det här och ska testa bara jag slutar stressa på jobbet.

   Radera
 3. Fantastisk jacka och äntligen förstår jag kanske varför vissa kragar blir bättre än andra. Bra förklarat!

  SvaraRadera