Sidor

onsdag 23 januari 2013

Lär dig mönsterförändringar del 1

Egentligen är det inte svårt att ändra mönster. Det svåra ligger i att få det som man vill ha det. Hur erfaren man än är vid mönsterkonstruktion, så är det mer tur än skicklighet om man lyckas få ett mönster perfekt vid första försöket. 


Jag tänkte visa hur det går till att ändra ett mönster i trikå. Varför jag har valt att visa just mönsterändringar för trikåtyg är för att det är lättare rent konstruktionsmässigt att ändra trikå och dessutom är trikå mer förlåtande än vanligt vävt tyg.

Det första man bör göra är att tänka ut vilka förändringar man vill göra och skissa gärna upp modellen så är det lättare för dig att se vad du ska göra. Skissen behöver absolut inte vara fin och välritad, det enda viktiga är att du har ritat upp eventuella avskärningar, viddökningar i form av rynk och veck och formen på halsrigningen. 

Utgå från ett grundmönster. Ett grundmönster är ett figurnära mönster utan några avskärningar och detaljer. Titta på din skiss: Vilka ändringar behöver du göra? Är det rynk i halsen? Avskuren i midjan? Puffärm? Veck över byst?
Ett tips är att skriva upp alla förändringar så att du inte missar att göra någon.


Nedan ska jag visa hur jag har gjort när jag har förändrat mitt grundmönster till den t-shirtmodellen som jag visade i det förra inlägget.

Det jag behöver göra med mitt grundmönster är:
1) Ringa ur halsringningen
2) Flytta fram axelsömmen
3) Lägga till rynk från axeln
4) Lägga till rynk från halsringningen
5) Lägga till vidd i ärmslutet

 Till vänster ser ni framstycket till mitt trikågrundmönster som jag konstruerade till mig själv för flera år sedan. Mönsterdelen till höger är det ändrade framstycket.

1) Jag börjar att ringa ur halsringingen. Eftersom det är trikå behöver jag inte tänka på någonting särskilt så länge jag inte vill ha en urringning som går ner till naveln. Om inte, är det bara att rita ut en form. Däremot bör halsringningen ritas i 90 graders vinkel från vikningslinjen/mitt framlinjen för att undvika en spetsig halsform.


2) Det andra jag gör är att flytta fram axellinjen. Det gör du enkelt genom att klippa bort en bit av framstyckets axel och klistra på på bakstyckets axel. Strecket på bilden där jag har skrivit "axel", markerar den ursprungliga axellinjen och är bra att ha kvar som markering på mönstret. Det är mot den som du senare placerar mittmarkeringen på ärmen emot.


3+4) Nu ska jag lägga till rynkorna från axeln och halsringningen. Rynkor (och veck) är ju för mycket tyg som man har gjort någonting snyggt utav. Eftersom mitt grundmönster är figurnära, måste jag ju alltså fixa till så att jag får mer tyg på utvalda ställen.

Jag tar fram saxen och klipper itu framstycket såsom de röda strecken visar. Eftersom jag inte vill ha någon mervidd över magen har jag valt att klippa från halsringningen till sidan istället för halsringningen och ner till fållen.

Sen drar jag isär mönstret i hals och axel enligt behag (se de gula markeringarna). Det är denna mervidd som alltså ska bli rynket. Det finns inga färdiga mått på hur mycket man ska dra isär/spräcka mönstret, utan det är bara att prova sig fram.
Det jag måste tänka på är att det måttet jag drar isär mönstret i halsringningen kommer att dubblas i och med att det är vikning mitt fram. Måttet på axlarna dubblas däremot inte eftersom det är två separata axlar.

Om jag drar isär mönstret totalt 10 cm, är det alltså de 10 cm som jag ska rynka ihop. Mitt rynk placerar jag mellan uppklippen i halsen, men på axlarna väljer jag att sprida ut det över hela axeln.
(Observera att om du vill ha rynk runt hela halsen, behöver du göra uppklipp runt hela halsringningen.)

Det sista jag gör är att snygga till linjerna på axeln, i halsringningen samt i sidsömmen.



Den ursprungliga ärmen till vänster och den ändrade till höger. Min ärm är liksidig över bak och framärmen och placeras därför mot en vikt tygkant.

5) Jag vill att min ärm ska vara lite mer "lös" och inte ligga så tajt in mot överärmen. Däremot vill jag inte ha rynk/puff i ärmkullen. Därför ritar jag en ny viklinje från den ursprungliga ärmkullen och något utanför viklinjen i fållen. Även här dubblas måttet eftersom jag lägger min mönsterdel mot en tygvikning.

Om jag istället hade velat haft en rynkad ärmkulle, hade jag klippt rakt igenom mönsterdelen från ärmkullen och ner till fållen och spräckt/dragit isär mönstret.
(Observera! Vid en stor spräckning över ärmkullen behöver du höja kullen med hälften av spräckningens mått. )


Mjuk övergång mellan fram- och bakstyckets sidsöm i ärmhålet.

Nu har jag gjort färdigt alla förändringar och då är det viktig att kolla av så att alla sömmar som ska sys ihop är lika långa om de ska vara det och att övergångarna mellan fram- och bakstycke är mjuka och fina.

Hur gör jag om jag vill ha veck istället för rynk?
Du gör precis på samma sätt som jag har visat  i beskrivningen ovan. Enda skillnaden är att du måste vika mönsterdelen såsom du vill att vecken ska ligga INNAN du klipper ur mönstret, annars kommer det att fattas lite tyg i ovankant på vecket.



Dagens tips:

Rita en enkel skiss av plagget på framsidans mönsterdel och stoppa ner i en vanlig platsficka. Då håller du koll på alla mönsterdelar och dessutom vet du hur mönstret ska se ut. Det är också kul att skriva vilket datum du gjorde mönstret.


Nästa gång går jag igenom hur jag lägger till avskärningar i ett mönster, håll utkik! :)

9 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag började sy för nästan precis ett år sedan till min lille son som då var nio månader. Jag har fortsatt och sytt mycket, men har inte fått så många plagg gjorda ... :) Fastnar på en massa moment och får tänka och tänka och tänka. Men erfarenheten kommer nog att ge resultat till slut.

    Jag har prenumererat på din blogg ett tag och har "stjärnmärkt" många av dina inlägg. Prenumererar dock på riktigt många bloggar, så jag har svårt att hålla isär dem. Men så idag, när jag sitter och dricker lite te medan sjuke sonen ligger och sover läser jag det här inlägget. Det var ju en väldans massa bra tips tänkte jag, får nog kolla in hennes blogg lite mer. Och oj vad jag blev imponerad! En helt fantastisk guldgruva såväl för mig som mer syvana galningar.

    Det är så generöst av dig att dela med dig av alla små tips och trix du har. Tusen tack säger jag och hatten av. Ju mer jag har sytt, desto mer har jag blivit intresserad och vill testa mer saker. Tänk att bli så bra att man kan gå en skräddarutbildning. Hur länge hade du sytt innan du gick din? Och var gick du? Det är verkligen out of my league, men kanske kunde en sykurs på något studieförbund vara roligt. Svårt att veta bara vilken nivå de ligger på. Kursen blir väl bättre ju mer jämlika deltagarnas förkunskaper är.

    Jag babblar på nu. Hade tänkt att fortsätta sy på överdraget till min sons "mysmadrass" (blir väl 95% tänka och 5% sy/nåla ...) nu när han sover, men jag tänker istället dyka ner i dina inlägg.

    Tack för en underbar blogg! Och attans att dygnet har så få timmar (och att det även finns andra roliga saker man vill göra).

    /Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack för det fina inlägget! Det värmer att höra :)
      Precis som allt annat är det bara övning som gäller. Ibland går det åt pipsvängen, men ibland lyckas man :)

      Jag är utbildad vid Stockholms Tillskärarakademi, en skola jag varmt kan rekommendera. Tyvärr är kurserna väldigt dyra, men väl värda pengarna. När jag började hade jag bara sytt på hobbynivå, men sökte och kom in på skrädderi efter avslutad grundutbildning.

      Lycka till med sömnaden! :)

      Radera
  2. Förresten, om du hinner och vill kan du skicka mejl till johanna(punkt)ulveklint(snabel-a)gmail(punkt)com. Och förresten igen, bloggen som står med i min profil var tänkt för mig själv där jag skulle dokumentera färdiga plagg och även tankar som dykt upp. Men det tog för mycket tid tyckte jag, så den är nedlagd. Typ. Hoppa gärna över den. :)

    SvaraRadera
  3. Kul med lite tips! Tycker det är svårt att läsa utan att göra men nu vet jag vart jag ska läsa när jag ska göra! Ska gå kurs på tillskärarakademien i vår så jag kanske börjar fatta lite sånt här jag också sedan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt Susanna! Lycka till och hoppas det går bra :)

      Radera
  4. Toppentack! Så instruktivt och inspirerande. Du är en pärla som delar med dig av alla tips och råd!

    SvaraRadera
  5. Precis sånt här som är så intressant och roligt.Nu kaanske jag vågar. Tack!
    /Anna

    SvaraRadera
  6. Å, vad bra beskrivet! Så himla kul med lite mönsterkonstruktion. Det här ska jga följa med intresse! :-) Tack!!

    SvaraRadera
  7. Kul att träffas idag på syfestivalen! Och himla roligt med mönsterkonstruktion i din blogg. Så bra med tips och trix!

    SvaraRadera