Sidor

onsdag 30 januari 2013

Lär dig mönsterkonstruktion del 2

Här kommer del två i min bloggserie om mönsterkonstruktion. Denna gång går jag igenom hur jag gör avskärningar i trikå och visar några fler varianter på rynk.
 
"Geishor och pandor" från Liandlo, svarta moln från JNY Design.
 
Så här ser den färdiga tröjan ut. Innan jag börjar konstruera har jag som vanligt ritat en skiss över hur jag vill att plagget ska se ut. Även denna gång utgår jag från ett grundmönster, ett figurnära mönster utan avskärningar och med en slät ärm.
 

Så här gjorde jag:

Min skiss är mer urringad än grundmönstret. Jag börjar därför med att ringa ur halsen. Eftersom jag vill att den fortfarande ska ha en rund form, följer jag grundmönstrets halsform.


Nästa steg för mig blir att rita oket. Jag måttar på mig själv och ritar ut okets bredd så som jag tror att det blir bra. Observera att strecken måste vara 90 grader från Mitt fram/vikning, annars får du ett ok som blir spetsigt mitt fram.
Oket eller avskärningen kan börja och sluta var som helst på plagget, men jag vill ha ett ganska smalt ok och därför låter jag avskärningen löpa från ungefär mitten av ärmhålan.


Nu ska jag lägga till för rynk mitt fram på livdelen. Tillskillnad från när jag la till rynk i det första blogginlägget om mönsterkonstruktion, vill jag denna gång ha extravidd över magen.

Nu är det nog många vana konstruktörer som reagerar över att jag har flyttat ut mitt fram-linjen, vilket man egentligen aldrig gör eftersom det är det konstant linje. I detta fall har jag gjort det eftersom det blir samma slutresultat som det skulle ha blivit om jag skulle ha gjort enligt reglerna och klippt upp mönsterdelen från avskärningen till fållen och dragit isär delarna. (se del 1)
Observera att det bara går att flytta mitt fram-linjen/vikningslinjen om du vill ha rynk där avskärningen löper i 90 graders vinkel mot mitt fram. Om du vill ha rynkor längs med hela oket, behöver du klippa upp mönstret på två till tre ställen för att du ska få rätt lutning på linjerna.

Nu har jag fått mervidd på livdelen som jag kommer samla ihop till rynk mitt fram. De två bågade linjerna som ni ser på mönsterdelen indikerar rynket. Jag måste tänka på att den vidd jag lägger till kommer att dubblas eftersom mönsterdelen ligger mot vikt tygkant.

Jag rätar även ut sidsömmens linje eftersom det kan bli konstigt att ha en insvängd linje i sidan samtidigt som man har mervidd över magen.


Så här blev framstyckets två mönsterdelar. Jag vill att bakstycket ska se likadant ut så jag gör samma sak även där. Däremot lägger jag inte till lika mycket rynk som på framstycket eftersom det lätt kan få mig att se kutryggig ut.
 

Nu ska jag fixa ärmen.  Det området som är ljusare vitt på bilden är min grundärm. Jag vill en antydan till puffärm på denna t-shirt, så därför lägger jag till ca 1-1,5 cm i vikningslinjen. Eftersom jag har lagt till så pass mycket mervidd i ärmkullen, (totalt 2-3 cm eftersom ärmen ligger mot vikt tygkant och därför dubblas mitt tillagda mått) behöver jag även höja kullen med ungefär hälften mot hur mycket jag har lagt till i mervidd. Jag har valt att inte höja kullen fullt så mycket denna gång, eftersom jag inte vill ha en riktig puffärm.

Jag har även rätat ut ärmsömmen för att få ännu lite mervidd över fållen. När jag sedan syr ärmen, kommer jag rynka ihop ärmen med hjälp av ett familonband som är lika långt som grundärmens fåll och sedan bandkanta fållen.


Hur blev det färdiga plagget då?
Som alltid när jag konstruerar en ny modell, är det några saker som jag vill ändra tills nästa gång jag syr den här tröjan. Förhoppningsvis dröjer det inte att för länge till dess. Då vill jag sy den i Gekkos lila Mushy-mush.  Längtar redan... :)

5 kommentarer:

  1. Hurra vilka roliga inlägg om mönsterkonstruktion! Tusen tack för att du delar med dig.
    Josefin

    SvaraRadera
  2. Riktigt kul läsning! Tack för inspirationen!
    /Anna

    SvaraRadera
  3. Jag älskar dina inlägg! Fortsätt!
    //thea (Kokalal)

    SvaraRadera
  4. Så inspirerande och lärorikt, tack!

    SvaraRadera
  5. Tack så mycket för alla fina kommentarer! Det värmer :)

    SvaraRadera